TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST NIEAKTUALNA.
Wykryliśmy, że używasz nieaktualnej przeglądarki, przez co nasz serwis może dla Ciebie działać niepoprawnie. Zalecamy aktualizację lub przejście na inną przeglądarkę.
Data: 24.04.2019
Miejsce wydarzenia: Kampus Politechniki Wrocławskiej
Włoski profesor Alberto Marra, światowej sławy autorytet w zakresie chemii węglowodanów, odwiedzi w kwietniu Politechnikę Wrocławskiej. Jego trzydniowa wizyta (24-26 kwietnia) organizowana jest w ramach programu Visiting Professors. Naukowiec przyjeżdża na zaproszenie Wydziału Chemicznego PWr
Zainteresowania badawcze prof. Marry obejmują syntezę i badanie właściwości iminosacharydów. Związki takie mogą znaleźć zastosowanie jako selektywne inhibitory enzymów z grupy glikozydaz i glikozyloransferaz, co otwiera możliwość ich użycia w terapii cukrzycy oraz chorób spichrzeniowych (choroba Fabry’ego, choroba Gauchera).
Program wykładów prof. Marry na PWr:
Wykłady realizowane są w ramach programu Visiting Professors funduszu Scientiae Wratislavienses finansowanego ze środków Gminy Wrocław.
Profesor Alberto Marra ukończył studia farmaceutyczne na Uniwersytecie w Pizie (Włochy) w 1985 r. Doktorat z chemii organicznej uzyskał na Uniwersytecie Pierre et Marie Curie (Paryż VI) w 1989 r. Pracował w CNRS w Paryżu, na Uniwersytecie w Zurychu i Uniwersytecie w Ferrarze, gdzie awansował na stanowisko profesora nadzwyczajnego w 1998 roku.
W 2012 roku uzyskał stałą pozycję profesora na Uniwersytecie w Montpellier (Francja). Od 2015 roku kieruje zespołem "Glycochemistry and Molecular Recognition" oraz zakładem "Saccharides" w Instytucie Biomolekuł Max Mousseron (IBMM). Jest edytorem międzynarodowego czasopisma "Letters in Organic Chemistry". Prof. Alberto Marra kieruje projektem badawczym "Integrating chemical and biological approaches to target NAD production and signalling in cancer" (Horyzont 2020). Opublikował ponad 120 artykułów w międzynarodowych recenzowanych czasopismach, 6 rozdziałach w książkach. Jest autorem 1 międzynarodowego patentu.
Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »