TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST NIEAKTUALNA.

Wykryliśmy, że używasz nieaktualnej przeglądarki, przez co nasz serwis może dla Ciebie działać niepoprawnie. Zalecamy aktualizację lub przejście na inną przeglądarkę.

 

Dominika Maćkowiak

Data: 23.03.2023

Dominika Maćkowiak – studentka Wydziału Inżynierii Środowiska, z zamiłowania cukierniczka i kucharka, prowadząca profil @czekoladamalowane na Instagramie.

„Pierwszy blog z własnymi przepisami założyłam, mając 13 lat. To chyba mój naturalny talent, wspierany podpatrywaniem babci, a od niedawna profesjonalnymi kursami.

1_glowne_dominika_mackowiak.jpgSama tworzę przepisy. Zapisuję je na bieżąco podczas eksperymentowania w kuchni. W twórczym szale zapisuję pomysły, gdzie się da – na luźnych kartkach, w telefonie, laptopie i przepiśnikach. Po swojej babci i chrzestnej odziedziczyłam też sporo notatników z rodzinnymi przepisami.

Najtrudniejszymi wypiekami, które odtworzyłam po swojemu, były eklerki i francuskie makaroniki. Robiłam 10 podejść, zanim wyszły tak, jak chciałam.

Na szczęście zwykle potrawy udają mi się za pierwszym razem, ale dopieszczam je do skutku. Niedoskonałości szybko wychodzą na zdjęciach, a na swoim Instagramie dbam o jakość.

Profil założyłam za namową znajomych cztery lata temu. Początkowo były to tylko zdjęcia wypieków, ale kiedy zaczęły się pojawiać pytania o to, jak je zrobiłam, zaczęłam publikować również przepisy.

Moje przepisy mają być domowe, smaczne i łatwe do odtworzenia dla każdego. Czasem zamieszczam na prośbę członków mojej społeczności, przepisy z konkretnymi wykluczeniami żywieniowymi.

Napisałam i wypuściłam do sprzedaży ebooka »Ciasta bez nabiału«. Musiałam przez pewien czas wyłączyć ze swojej diety nabiał i odkryłam, że bardzo trudno znaleźć dostosowane przepisy. Więc stworzyłam je sama.

W trakcie tworzenia profilu na IG rozwinęłam wiele innych umiejętności. Nauczyłam się fotografii, edycji zdjęć, copywritingu, tworzenia społeczności.

Prowadzenie profilu jest bardzo wymagające. Staram się publikować codziennie. Oczywiście rozważałam czy nie zamienić gotowania na pełnoetatową działalność, ale jednak swoją karierę zawodową łączę głównie z inżynierią środowiska. Obecnie jestem na magisterce na kierunku gospodarka o obiegu zamkniętym i ochrona klimatu.

Wciąż marzy mi się jednak, żeby kiedyś założyć restaurację. Jej nazwę mam już od dawna wymyśloną, ale niech pozostanie ona moją słodką tajemnicą”.

Galeria zdjęć

Politechnika Wrocławska © 2024

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję