TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST NIEAKTUALNA.
Wykryliśmy, że używasz nieaktualnej przeglądarki, przez co nasz serwis może dla Ciebie działać niepoprawnie. Zalecamy aktualizację lub przejście na inną przeglądarkę.
Data: 05.05.2021
Po przerwie wróciły spotkania w ramach Interdyscyplinarnego Seminarium Naukowego PWr. W majowej edycji wykład wygłosił prof. Joseph Weiler – światowej sławy prawnik, wykładowca na Uniwersytecie Nowojorskim i pasjonat pszczelarstwa.
Prelekcja dotyczyła pozazawodowej pasji profesora, czyli pszczelarstwa.
Spotkanie odbyło się 26 maja o godzinie 17.00. Z powodu ograniczeń związanych z epidemią koronawirusa wykład miał formie online, za pośrednictwem platformy zoom. Poniżej zamieszczamy nagranie spotkania:
Profesor Joseph Weiler wykłada nie tylko na Uniwersytecie Nowojorskim (New York University School of Law), ale także w Centrum Studiów Europejskich (Center for European Studies) na Uniwersytecie Harvarda. Był również rektorem Europejskiego Instytutu Uniwersyteckiego (European University Institute) we Florencji.
Specjalizuje się w dziedzinie prawa konstytucyjnego i unijnego. Jest redaktorem naczelnym czasopism: “European Journal of International Law” (EJIL) oraz “International Journal of Constitutional Law” (ICON). Zajmuje się związkami prawa i religii, napisał wiele prac z dziedziny prawa międzynarodowego.
Jego książki tłumaczone są na wiele języków, jak choćby “The Constitution of Europe – Do the New Clothes have an Emperor” (Cambridge, 1998). W Polsce ukazała się „Chrześcijańska Europa: Konstytucyjny imperializm czy wielokulturowość?” (W drodze, Poznań 2003). Profesor Weiler napisał także po niemiecku powieść “Der Fall Steinmann”, która ukazała się w 1998 roku.
Obecnie przygotowuje publikację “Reconsidering the Trial of Jesus – A Reading for our Times”. Opracowuje także książkę kucharską poświęconą kuchni koszernej – “Kosher, But Really Good”.
Profesor Weiler wychowywał się w Jerozolimie, ale ma polskie korzenie, bo jego ojciec urodził się w Zamościu.
Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »