TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST NIEAKTUALNA.
Wykryliśmy, że używasz nieaktualnej przeglądarki, przez co nasz serwis może dla Ciebie działać niepoprawnie. Zalecamy aktualizację lub przejście na inną przeglądarkę.
Data: 05.12.2017
Miejsce wydarzenia: Politechnika Wrocławska, bud. D-21
Wpływ smogu na zdrowie ludzi, roślin i zwierząt to główny temat drugiego spotkania z cyklu „Wrocław w smogu” organizowanego przez Politechnikę Wrocławską. Debata rozpocznie się we wtorek, 5 grudnia, o godz. 16
„Wrocław w smogu” to cykl otwartych spotkań, podczas których eksperci rozmawiają o pomysłach na poprawę jakości powietrza we Wrocławiu. W trakcie pierwszej debaty, która odbyła się 28 listopada, uczestnicy rozmawiali m.in. o przyczynach powstawania smogu i nowoczesnych technologiach, które mogą być wykorzystywane do jego ograniczenia.
Tym razem głównym tematem będzie wpływ smogu na zdrowie nie tylko ludzi, lecz także zwierząt i roślin. Okazuje się bowiem, że wszystkie żywe organizmy są jednakowo narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza. W trakcie konferencji poruszone zostaną również kwestie związane z wykorzystaniem dronów do ochrony środowiska.
Debata rozpocznie się 5 listopada o godz. 16 w Centrum Wiedzy i Informacji Naukowo-Technicznej (Bibliotech), pl. Grunwaldzki 11a, sala 007. Oprócz Jana Byrtka w spotkaniu udział wezmą m.in.:
Trzeci panel dyskusyjny odbędzie się 12 grudnia i w jego trakcie omawiane zostaną społeczne skutki smogu.
Efektem wszystkich spotkań ma być opracowanie rekomendacji działań – technologicznych, prawnych i edukacyjnych, których celem będzie zmniejszenie poziomu smogu w mieście i na terenie całego Dolnego Śląska. Dokumenty zostaną przekazane władzom miasta i dolnośląskim samorządowcom.
Wstęp na wszystkie spotkania jest bezpłatny. Debaty tłumaczone są na język migowy. Dyskusje moderuje dr Anna Borkowska z Wydziału Informatyki i Zarządzania Politechniki Wrocławskiej.
Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »