TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST NIEAKTUALNA.

Wykryliśmy, że używasz nieaktualnej przeglądarki, przez co nasz serwis może dla Ciebie działać niepoprawnie. Zalecamy aktualizację lub przejście na inną przeglądarkę.

 

Bistrobot serwuje automatycznie smaczne posiłki

Data: 05.01.2018 Kategoria: aktualności ogólne

Wpis może zawierać nieaktualne dane.

Czy jedzenie kupowane w automatach może być ciepłe, zdrowe i smaczne? Dzięki studentom i absolwentom Politechniki Wrocławskiej już tak. Opracowali oni innowacyjny automat wydający gorące jedzenie. W ofercie są m.in. sajgonki, pierogi ruskie oraz wołowina po seczuańsku

uroczyste_odsloniecie_bistrobota_4.jpgBistrobot, który stanął w holu budynku D-1, to dzieło firmy Food Robotics założonej i współtworzonej przez studentów i absolwentów Politechniki Wrocławskiej. Ich prototypowa maszyna przygotowuje w czasie do czterech minut gorące posiłki o wadze od 200 do 350 g w zależności od posiłku. Jak mówi Wojciech Jopek, koordynator projektu najnowsze badania wskazują, że Polacy coraz częściej jedzą poza domem, bo jest to dla nich wygodniejsze i pozwala zaoszczędzić czas. Coraz większą uwagę zwracamy też na skład potraw.

– Nasz pomysł łączy wszystkie te trzy elementy, a więc zdrową żywność, wygodę i oszczędność czasu. Przygotowanie posiłku trwa zaledwie 3-4 minuty, a dostajemy danie restauracyjne, które nie ma żadnych konserwantów czy ulepszaczy i jest przygotowywane ze świeżych składników – mówi Wojciech Jopek.

O smak potraw dba Łukasz Bularz, szef kuchni krakowskiej firmy Meating Point. Przygotowane przez niego zbilansowane dania są poddawane tzw. szokowanemu mrożeniu i do momentu ich wyboru w automacie utrzymywane w temperaturze -20 stopni Celsjusza. Gdy klient zdecyduje się kupić któryś z produktów z menu, Bistrobot podgrzewa i zapieka posiłek w specjalnej hybrydowej komorze grzewczej. Dzięki zastosowaniu tej rewolucyjnej w gastronomii technologii posiłek zachowuje świeżość i walory smakowe.

uroczyste_odsloniecie_bistrobota_6.jpgW tej chwili menu składa się z sześciu propozycji, ale w sumie może to być nawet dziewięć potraw. Obecnie do wyboru są lasagna mięsna, wołowina po syczuańsku, sajgonki, pierogi ruskie, pierogi z mięsem i burrito z mięsem. Każda potrawa wydawana jest na ekologicznych tackach i z drewnianymi sztućcami.

– Zdecydowaliśmy się na otwarcie pierwszego automatu na Politechnice Wrocławskiej, by podziękować naszej Alma Mater. To właśnie tutaj zdobywaliśmy wykształcenie, poznaliśmy się i w efekcie założyliśmy naszą firmę – dodaje Wojciech Jopek.

Wkrótce na PWr mają się pojawić kolejne tego typu maszyny. Więcej o urządzeniu Bistrobot na stronie oraz na profilu na FB.

ac, mic

Galeria zdjęć

Politechnika Wrocławska © 2024

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »

Akceptuję